Blog

Home / Archive by category "Blog"
Yeraltı için 1 milyonluk sondaj

Yeraltı için 1 milyonluk sondaj

Enerji Bakanı Albayrak, yeraltı zenginliklerinin ortaya çıkarılması için 1 milyon metrelik sondaj talimatı verdi. Sondajlarla linyit rezervi 20 milyar tona çıkacak
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin yeraltı zenginliklerinin tam olarak ortaya çıkarılması için harekete geçti. Daha önce Türkiye’nin jeofizik ve jeokimya haritalarının çıkarılması için çalışma başlattıklarını söyleyen Albayrak, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’ne (MTA) 2017 yılı için 1 milyon metrelik sondaj talimatı verdi. Bu rakam MTA’nın da rekoru olacak. Türkiye’nin tüm bölgelerinde yapılacak sondajlarla, yer altındaki tüm zenginlikler ortaya çıkacak, keşfedilmeyi bekleyen yeni cevherler ekonomiye kazandırılacak. MTA, 2015’te 330 bin metre sondaj yapmıştı.

KÖMÜR REZERVİNE DOPİNG

MTA’nın yeni sondaj hedefinde öncelik Türkiye’nin kömür rezervlerinde bugüne kadar tespit edilemeyen yeni kaynakları bulmak. 2006’da başlatılan yeni sondaj hamleleriyle 10 yılda 7 milyar ton kömür rezervi bulundu. Bu rezervlerin kalorifik değerleri de 1250 ile 2500 kalori arasında değişiyor. Son keşifler, Türkiye’nin toplam 15 milyar tonluk linyit rezervinin de neredeyse yarısını oluşturuyor. 1 milyon metre sondaj hamlesiyle, bu rezervin 20 milyar tona çıkarılması hedefleniyor.

10 MİLYARLIK İTHALAT

Yeni sondajlarla ithalatta önemli bir yer tutan madenlerin yerli kaynaklardan tedarik miktarı da artacak. Başta demir, bakır, altın, alüminyum olmak üzere Türkiye birçok önemli madenin ithalatına milyarlarca dolar kaynak ayırıyor. Maden ithalatına 2014’te 15 milyar, 2015’te 10 milyar dolar harcandı.

NÜKLEERE DE YERLİ KAYNAK

Yeni hamle ile önemli ithalat miktarına sahip madenlerin yanında ileri teknoloji hammaddelerinin aranması, üretilmesi ve ekonomiye kazandırılması da hedefleniyor. Özellikle nükleer santrallerin hammaddelerini de yerli kaynaklarla sağlaması amaçlanıyor.

Çevreyolu 2018’de Açılacak

Çevreyolu 2018’de Açılacak

Öte yandan, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Karayolları Bölge Müdürlüğü ile ortaklaşa yaptığı ve 56 milyon TL ihale bedeli olan Ticaret Lisesi ve Telekom Kavşağı Katlı Köprülü Kavşak Projesi çalışmaları da son sürat devam ediyor. Yeni Çevreyolu güzergahının en önemli noktalarından biri olan kavşağın sondaj çalışmaları yapılmaya başlandı. Alanya’nın trafik sorununa köklü çözüm getirecek yeni Alanya Çevreyolu Projesi hakkında bilgi veren Büyükşehir Koordinatörü Güney, “İlk etapta tamamlanacak Alanya Kargıcak arasındaki 15 kilometrelik bölümünde yol yapım ve tünel çalışmaları devam ediyor. İkinci etabı olan Kargıcak Yeşilöz arasındaki bölümünde ise proje ve diğer çalışmalar yapılıyor. Çevreyolu’nun ilk etabının 2018 yılı sonu itibariyle açılması hedefleniyor” dedi.

Çıplaklı’da su sevinci

Çıplaklı’da su sevinci

Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya ASAT ekipleri Çıplaklı Mahallesi Gülevşen Mevkii’nde yaşanan içme suyu sorununu çözdü.
Geçmiş dönemlerde sondaj kaynağıyla su ihtiyacı karşılanan Alanya’nın Çıplaklı Mahallesi Gülevşen Mevkii’nde kaynağın kurumasının ardından bölgede su sorunu baş gösterdi. Sorunun gündeme gelmesiyle birlikte Alanya ASAT ekipleri, çözüm için kolları sıvadı. Oba Mahallesi’ndeki kaynaktan bölgeye su verilmesi kararlaştırıldı. Hemen çalışmalara başlayan ASAT, yaklaşık 2 kilometre mesafeden Gülevşen Mevkii’ndeki depoya yeni bir hat çekti. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Çıplaklı Mahallesi Gülevşen Mevkii’ne içme suyu verildi.

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞILDI

Çıplaklı Mahallesi Muhtarı Mümün Topal, “Sorunumuzu iletir iletmez ASAT çalışmalara hemen işe koyuldu. Bölge insanının içme suyu sıkıntısı yaşamaması gece gündüz çalışıldı ve kısa sürede bölgemize içme suyu getirildi” dedi.

Alanya Koordinatörü Hüseyin Güney ise “Mevcut kaynak kuruduğu için Oba Mahallesi’nden takviye yapma kararı aldık. 2 kilometrelik bir hatla bölgedeki depoya suyu vererek sorunu çözdük” dedi.